Εθνικό & Καποδιστριακό
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ειδικός Λογαριασμός
Κονδυλίων Έρευνας
Τμήμα Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού
Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής
Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Βασιλική Συριοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Παχυσαρκια - ειναι νοσος

Πρόσφατα  ψηφίστηκε στις ΗΠΑ η απόφαση να χαρακτηρισθεί η παχυσαρκία ως νόσος. Αυτό σημαίνει ανάγκη για ιατρική παρέμβαση και πρόληψη.

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να διατηρηθούμε στη ζωή απαιτείται ενέργεια  η οποία προέρχεται από την τροφή. Όταν όμως προσλαμβάνουμε μεγαλύτερη από τις ανάγκες του οργανισμού,  τροφή φθάνουμε στην  παχυσαρκία, η οποία είναι ακραία κατάσταση αποταμίευσης λίπους που δημιουργεί μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές στον οργανισμό.

Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και θνητότητας, είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι για τους παχύσαρκους 12 φορές μεγαλύτερος.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι στην εποχή μας η επιδημία της παχυσαρκίας έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές των λοιμωδών νοσημάτων και του υποσιτισμού και αποτελεί πλέον τη σοβαρότερη απειλή για τη δημόσια και παγκόσμια υγεία.

Η παιδική παχυσαρκία σήμερα αποτελεί ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι  το 15.5% των εφήβων (12 – 19 ετών) και το 15.3% των παιδιών (6-12 ετών) πάσχουν από παχυσαρκία. Επίσης η παιδική παχυσαρκία φαίνεται να  παραμένει σε υψηλό ποσοστό (>50% των περιπτώσεων)  και στην ενήλικη ζωή. Στην Ελλάδα σήμερα το ποσοστό των παχύσαρκων  ή υπέρβαρων  παιδιών είναι σημαντικό. Η παχυσαρκία δεν είναι άμοιρη συνεπειών.

Τα παιδιά δεν είναι δυνατό να αντιληφθούν τις μακροχρόνιες βλαβερές συνέπειες της παχυσαρκίας και πολύ περισσότερο να ακολουθήσουν δίαιτα. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.

Απαραίτητη είναι λοιπόν πρώτα η ενημέρωση των γονιών, που είναι υπεύθυνοι, αφού τα παιδιά δεν είναι σε θέση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για έλεγχο του βάρους τους. Οι γονείς των παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας πρέπει να έρθουν σε συνεργασία με τον ειδικό για τη ρύθμιση στη διατροφή των παιδιών αλλά και  στις συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας.

Στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί εξειδικευμένο και σύμφωνα με διεθνή πρότυπα Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος μέσα στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο είναι στελεχωμένο με Ιατρικό Προσωπικό, Διατροφολόγους, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Παιδοψυχολόγο. Υπεύθυνη του Ιατρείου είναι η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη.

Επισκεφτείτε το Ιατρείο της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Αθηνών για άμεση εξυπηρέτηση και λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπέρβαρο παιδί σας.

Νέα & Εκδηλώσεις

Δραστηριότητες

Δείκτης Μάζας Σώματος

Ύψος
εκ
Βάρος
κιλά
 

Τι είπαν για μας

Διαβάστε τι είπαν για μας διάφοροι Φορείς, Ιατροί & Επιστήμονες Υγείας, οικογένειες και υποστηρικτές

Περισσότερα

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ Facebook Button Linkedin Button Twitter Button Instagram Button
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΣΠΑ 2007-2013
Με τη Συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Πράξη «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», (MIS 370545), υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ) 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους.