Παιδιά ηλικίας 6-9 ετών

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία, για τα υπέρβαρα παιδιά, ηλικίας άνω των 6 ετών, στόχος είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους ή η πτωτική τάση του ΔΜΣ στις καμπύλες ανάπτυξης. Για τα παχύσαρκα παιδιά, ηλικίας άνω των 6 ετών, συνίσταται η βαθμιαία απώλεια βάρους (όχι περισσότερο από 0,5 kg/μήνα). Για τα παχύσαρκα παιδιά, ηλικίας άνω των 6, των οποίων ο ΔΜΣ υπερβαίνει το 99ο εκατοστημόριο, συνίσταται απώλεια βάρους η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 1 kg/εβδομάδα.

Διατροφικές ανάγκες

Ενεργειακές ανάγκες

WordPress Table

Μακροθρεπτικά συστατικά

WordPress Table

Μικροθρεπτικά συστατικά

WordPress Table

Συστάσεις για διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

WordPress Table

Φυσική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα παιδιά από 5 ετών και άνω θα πρέπει να συμμετέχουν σε δραστηριότητες διαβαθμισμένης έντασης (μέτριας και υψηλής) για τουλάχιστον 1 ώρα ημερησίως, ενώ θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 3 ημέρες εβδομαδιαίως σε υψηλής έντασης δραστηριότητες και δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τους μυς και τα οστά. Οι παρατεταμένες περίοδοι (δύο ώρες ή περισσότερο) αδράνειας αποθαρρύνονται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών. Ο χρόνος παρακολούθησης (π.χ. τηλεόρασης, Η/Υ) είναι έως 2 ώρες την ημέρα.

Παράρτημα: Ενδεικτικά διαιτολόγια διαβαθμισμένων θερμίδων

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ 1200 kcal

Πρωινό:
– 1 φλιτζ. γάλα
– ½ φλιτζ. δημητριακά

Δεκατιανό:
– ½ φρούτο μικρό κομμένο

Μεσημεριανό:
– Όσπρια (60 γρ.)
– ½ φλιτζ. λαχανικά
– 2 κ. γλ. ελαιόλαδο

Απογευματινό:
– ½ φρούτο μικρό κομμένο
– 1 γιαουρτάκι

Βραδινό:
– 1 φλιτζ. λαχανικά
– 1,5 κ. γλ. ελαιόλαδο
– ½ φέτα ψωμί
– 30 γρ. τυρί
– ½ φλιτζ. γάλα

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ 2000 kcal

Πρωινό:
– 1 φλιτζ. γάλα
– ½ φλιτζ. δημητριακά

Δεκατιανό:
– 1 φρούτο μικρό κομμένο
– ½ τοστ ολικής άλεσης με 30 γρ. τυρί

Μεσημεριανό:
– Ψάρι (100 γρ.) ψητό
– ½ φλιτζ. ρύζι
– 1 φλιτζ. λαχανικά
– 3 κ. γλ. ελαιόλαδο

Απογευματινό:
– ½ φρούτο μικρό κομμένο
– 1 γιαουρτάκι
– ½ φλιτζ. λαχανικά

Βραδινό:
– 1 φλιτζ. λαχανικά
– 2,5 κ. γλ. ελαιόλαδο
– 1 φέτα ψωμί
– 30 γρ. τυρί
– 1 φλιτζ. γάλα

Πηγές

  1. Holt, K., et al., Bright Futures: Nutrition, 2011, American Academy of Pediatrics (AAP).
  2. ChooseMyPlate.gov. [cited 2013 May 1st]; Available from: http://www.choosemyplate.gov/.
  3. Mahan, L.K., et al., Krause’s food & the nutrition care process. 13th ed2012, St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders. xix, 1227 p.
  4. U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2010. 7th Edition, Washington, DC: U.S. Government Printing Office, December 2010.
  5. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). Scientific Opinion on Dietary reference values for water . EFSA Journal 2010; 8(3):1459.[48pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1459.Available online: www.efsa.europa.eu
  6. Eating for Healthy Children: From 2 to 12 years old. 2012. Wellington, New Zealand: Ministry of Health.
  7. Canadian Physical Activity Guidelines, Canadian Sedentary Behaviour Guidelines: Your Plan to Get Active Every Day. 2012. Canadian Society for Exercise Physiology.
  8. Global Recommendations on Physical Activity for Health: 5-17 years old, 2011, WHO.
Μετάβαση στο περιεχόμενο