Παιδιά ηλικίας 6-9 ετών

Πληροφορίες για την ανάπτυξη και το βάρος του παιδιού σας

Σε αυτή την περίοδο της ζωής του παιδιού σας, το βάρος του αυξάνεται κατά 3 κιλά και το ύψος του κατά 6 εκατοστά περίπου ετησίως. Ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης είναι μικρότερος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παραμένει σταθερός μέχρι και την περίοδο της προεφηβείας. Παράλληλα, η γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή του παιδιού σας εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Σε αυτή την περίοδο της ζωής του το παιδί σας αρχίζει και έχει μεγαλύτερη ενασχόληση με την εικόνα του σώματός του. Πιο συγκεκριμένα, και κυρίως προς το τέλος αυτής της περιόδου, τα κορίτσια μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν για το βάρος τους με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο, ενώ τα αγόρια μπορεί να ανησυχούν για το μέγεθος και τη δύναμη των μυών τους.

Το παιδί σας είναι σημαντικό να τρέφεται σωστά σε αυτή την ηλικία για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για:

 • Βέλτιστη σωματική, γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη.
 • Καλή σχολική επίδοση.
 • Υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών που θα διατηρηθούν και στο μέλλον.
 • Ένα υγιές σωματικό βάρος μειώνοντας ταυτόχρονα το κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στην ενήλικη ζωή του.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες

 • Διασφαλίστε την ύπαρξη ποικιλίας τροφίμων στο τραπέζι. Αν το παιδί σας αρνείται να καταναλώσει κάποιο τρόφιμο, μην αποθαρρύνεστε, καθώς μπορεί να χρειαστεί να εκτεθεί σε αυτό μέχρι και 10 φορές μέχρι να το αποδεχθεί.
 • Ενθαρρύνετε και ενισχύστε θετικά το παιδί σας όταν επιλέγει να καταναλώσει υγιεινά τρόφιμα. Μην χρησιμοποιείτε επιβραβεύσεις με τη χρήση αλμυρών και γλυκών σνακ ή αυστηρή μεταχείριση για να πιέσετε το παιδί σας να φάει.
 • Θέστε όρια στην κατανάλωση μη υγιεινών επιλογών που είναι πλούσια σε λιπαρά (π.χ. γλυκά), επιτρέποντας του να καταναλώσει μόνο μια μικρή μερίδα περιστασιακά.
 • Αποτελέστε πρότυπο για το παιδί σας καταναλώνοντας και οι ίδιοι κυρίως υγιεινές επιλογές τροφίμων (π.χ. φρούτα και λαχανικά).
 • Φροντίστε όταν το παιδί σας καθίσει στο τραπέζι να είναι πεινασμένο, μη επιτρέποντας του να τσιμπολογήσει ενδιάμεσα των γευμάτων.
 • Σερβίρετε στο παιδί σας το ίδιο γεύμα που θα καταναλώσει και η υπόλοιπη οικογένεια και μην προετοιμάσετε κάτι ξεχωριστό γι’ αυτό.
 • Διαμορφώστε ένα ήρεμο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του γεύματος χωρίς την παρουσία τηλεόρασης, ραδιοφώνου, κτλ.
 • Αφήστε το παιδί σας να εμπλακεί στη διαδικασία προετοιμασίας των γευμάτων, όπως στα ψώνια, στο μαγείρεμα, κτλ.

Συμβουλές διατροφής για το παιδί σας          

 • Προσφέρετε μικρά θρεπτικά γεύματα στο παιδί σας στη διάρκεια της ημέρας,. Ιδανικά μπορείτε να του σερβίρετε ημερησίως περίπου 3 κυρίως γεύματα και 2 με 3 μικρά ενδιάμεσα γεύματα αφήνοντας ένα διάστημα 2-3 ωρών μεταξύ των γευμάτων.
 • Δώστε τουλάχιστον 20-30 λεπτά στο παιδί σας για να καταναλώσει ένα γεύμα, ιδιαίτερα αν είναι κουρασμένο.

Συστάσεις

Το παιδί σας πρέπει να λαμβάνει καθημερινά ποικιλία τροφίμων από τις 5 βασικές ομάδες: Ομάδα δημητριακών και αμύλου, ομάδα λαχανικών, ομάδα φρούτων, ομάδα γαλακτοκομικών και ομάδα κρέατος.

Φυσική δραστηριότητα                                                      

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα παιδιά αυτής της ηλικιακής κατηγορίας συνίσταται να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες διαβαθμισμένης έντασης (μέτριας ή υψηλής) για τουλάχιστον 1 ώρα κάθε ημέρα, ενώ καλό θα είναι να συμμετέχουν τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα σε υψηλής έντασης δραστηριότητες και δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τους μυς και τα κόκκαλα. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στις μη ανταγωνιστικές, ελεύθερες, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, που επιτρέπουν τη συμμετοχή όλων των παιδιών, ενισχύοντας τη σημασία της συμμετοχής και όχι της νίκης:

 • Περπάτημα μέχρι την αγορά ή το σχολείο
 • Τρέξιμο
 • Κολύμβηση
 • Βόλτα στη φύση
 • Ποδηλασία με όλη την οικογένεια
 • Παιδική χαρά

**Για την πραγματοποίηση των παραπάνω δραστηριοτήτων διασφαλίστε ότι ο χώρος που πραγματοποιούνται οι παραπάνω δραστηριότητες είναι ασφαλής.

Ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης, βιντεοπαιχνιδιών, DVD ή ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε αυτή την ηλικία είναι έως 2 ώρες την ημέρα (όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο).

Ύπνος                                                      

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά χρειάζονται 10-11 ώρες ύπνου συνολικά σε ένα 24ώρο.

Εξαιτίας της αύξησης των δραστηριοτήτων σε αυτή την ηλικία (π.χ. σχολείο, συμμετοχή σε αθλήματα, ενασχόληση με τηλεόραση, κτλ.), το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή να έχει εφιάλτες στη διάρκεια της νύχτας. Για να το βοηθήσετε:

 • Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα για τον ύπνο.
 • Διαμορφώστε ένα ήρεμο περιβάλλον στο υπνοδωμάτιο του παιδιού σας (σκοτεινό και δροσερό)- χωρίς την ύπαρξη τηλεόρασης!

Πηγές

 1. Cooper, C., et al., Eat Right Be Active-A guide for parents and caregivers of children ages 6-8, 2008, Nutrition Resource Centre, Ontario Public Health Association.
 2. Story M, Holt K, Sofka D, Clark EM, eds. 2002. Bright Futures in Practice: Nutrition—Pocket Guide. Arlington, VA: National Center for Education in Maternal and Child Health
 3. Alberta Nutrition Guidelines for Children and Youth: A Childcare, School and Recreation/Community Centre Resource Manual, 2012, Alberta Governement. p. 106.
 4. ChooseMyPlate.gov. [cited 2013 May 1st]; Available from: www.choosemyplate.gov.
 5. Eating for Healthy Children: From 2 to 12 years old. 2012. Wellington, New Zealand: Ministry of Health.
 6. Eating well for 5-11 Years old Practical Guide, 2010, The Caroline Walker Trust.
 7. A guide to healthy eating, NSW Government, Area Health Service.
 8. Heathy Eating and Active Living: for your 5 to 11 year old, 2012, Government of Alberta.
 9. Feeding Your 6-12 year Old Picky Eater, 2011, Dietitians of Canada, Practice-based Evidence in Nutrition (PEN).
 10. Nutrition and Menu Planning for Children in the Child Care Food Program, 2007, NAP SACC Program, Center for Health Promotion and Disease Prevention, The University of North Carolina, Florida Department of Health, Bureau of Childcare Food Programs.
 11. Global Recommendations on Physical Activity for Health: 5-17 years old, 2011, WHO.
 12. Canadian Physical Activity Guidelines, Canadian Sedentary Behaviour Guidelines: Your Plan to Get Active Every Day. 2012. Canadian Society for Exercise Physiology.
 13. How much sleep do kids need? 02/04/2013; Available from: http://www.nhs.uk/Livewell/Childrenssleep/Pages/howmuchsleep.aspx.
 14. Children and Sleep. [cited 2013 April 26th]; Available from: http://www.sleepfoundation.org/article/sleep-topics/children-and-sleep.