Βρέφη ηλικίας 6-12 μηνών

Πληροφορίες για το βάρος του μωρού σας

Ένα υγιές μωρό στους 6 μήνες έχει διπλασιάσει το βάρος της γέννησής του, ενώ στους 12 μήνες το βάρος της γέννησης του έχει τριπλασιαστεί.

Εισαγωγή στερεών τροφών

Το γάλα αποτελεί και στη 2η βρεφική ηλικία την κύρια πηγή ενέργειας και ενυδάτωσης του μωρού σας. Θα ήταν επιθυμητό να συνεχίσετε το θηλασμό και σε αυτή την ηλικιακή περίοδο (μέχρι το 10ο με 12ο μήνα), ενώ το μωρό σας θα λαμβάνει συμπληρωματικά σταγόνες βιταμίνης D. Εναλλακτικά, αν δεν μπορείτε να θηλάσετε, επιλέξτε κάποιο από τα γάλατα του εμπορίου που απευθύνονται στη 2η βρεφική ηλικία και είναι χαμηλά σε πρωτεΐνες και πλούσια σε βιταμίνη Dκαι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αν δεν έχετε ξεκινήσει ήδη την εισαγωγή στερεάς τροφής μεταξύ 4ου και 6ου μήνα, στους 6 μήνες θα πρέπει πλέον να εισάγετε συμπληρωματικά στη διατροφή του κάποιες τροφές σε στερεή μορφή (π.χ. ριζάλευρο, κρέμα δημητριακών), στην κατάλληλη ποσότητα. Όσον αφορά στην υφή, στην αρχή τα τρόφιμα που προσφέρετε θα είναι πολτοποιημένα και στη συνέχεια τριμμένα και ψιλοκομμένα, προσέχοντας πάντα να μην πνιγεί το μωρό σας. Από τον 6ο μήνα μπορείτε επίσης να αρχίσετε να δίνετε νερό στο μωρό σας με κάποιο κυπελλάκι (περίπου 100-200 mL/ημέρα), το οποίο θα του το δώσετε 2 φορές μες στην ημέρα.

Η εισαγωγή των στερεών βοηθάει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων μάσησης του μωρού σας (και κατ’ εξακολούθηση στην ανάπτυξη του σαγονιού και των μυών του), το οποίο βοηθά στην μετέπειτα ανάπτυξη της ομιλίας του.

Πότε είναι έτοιμο το μωρό σας να ξεκινήσει με τις στερεές τροφές;

 • Όταν μπορεί να κρατήσει μόνο του το κεφάλι του.
 • Όταν μπορεί να καθίσει με λιγότερη βοήθεια από πλευράς σας.
 • Όταν βάζει τα χέρια του στο στόμα του.
 • Όταν ανοίγει εύκολα το στόμα του όταν το πλησιάζουμε με ένα κουτάλι.
 • Όταν μπορεί να κρατήσει την τροφή στο στόμα του και να την καταπιεί, αντί να την φτύνει.
 • Όταν έχετε ενδείξεις ότι μπορεί να μασήσει.

Πώς να ξεκινήσετε να εισάγετε τα υπόλοιπα στερεά τρόφιμα;

Δεν υπάρχει ενδεδειγμένη σειρά με την οποία θα πρέπει να εισάγετε τα τρόφιμα στη διατροφή του μωρού σας. Ωστόσο, δοκιμάστε να του δίνετε ένα νέο τρόφιμο κάθε 2-4 ημέρες. Αν υπάρχει ιστορικό τροφικών αλλεργιών στην οικογένειά σας, τότε συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για τα τρόφιμα που θα εισάγετε στη διατροφή του.

Συστάσεις

* Κατανείμετε τις ποσότητες αυτές σε 2 γεύματα μέσα στην ημέρα
† Προσθέστε ελαιόλαδο στα λαχανικά για τον ενεργειακό εμπλουτισμό τους

Υφή τροφίμων που δίνεται:

 • 6-8 μηνων: Πολτοποιημένα
 • 8-12 μηνών: Πολτοποιημένα, Τριμμένα, Ψιλοκομμένα

Τρόπος σίτισης:

 • 6-8 μηνών: Θηλασμός, Μπιμπερό, Κουτάλι, Κύπελλο
 • 8-12 μηνών: Θηλασμός, Μπιμπερό, Κουτάλι, Κύπελλο, Επιχειρεί να φάει μόνο του το μωρό με τα χέρια του

Προτεινόμενα τρόφιμα:

 • 6-8 μηνών: Δημητριακά εμπορίου εμπλουτισμένα με σίδηρο και βιταμίνη D, μήλο, αχλάδι, κολοκύθι, πατάτες, ρύζι, όσπρια, κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί/ στον 7ο μήνα: μπανάνα, τυρί μαλακό, γιαούρτι, αυγό
 • 8-12 μηνών: Δημητριακά πρωινού, ρύζι, μακαρόνια, διάφορα φρούτα και  λαχανικά, όσπρια, επιλογές κρέατος, ψάρι, αυγό

Μικρές συμβουλές προς εσάς

 • Μέχρι τον 8ο-9ο μήνα καλό είναι να ξεκινάτε το γεύμα του μωρού σας με το γάλα και στη συνέχεια να προσφέρετε τις στερεές τροφές (ως συμπλήρωμα).
 • Ακόμη κι αν δεν αρέσει στο μωρό σας το τρόφιμο από την πρώτη φορά, προσφέρετέ το ξανά μετά από μερικές ημέρες σε μικρότερη ποσότητα. Για να δεχτεί ένα τρόφιμο το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί να εκτεθεί σε αυτό μέχρι και 15 φορές!
 • Προσφέρετε το νέο τρόφιμο μαζί με κάποιο άλλο που το μωρό σας αρέσκεται να καταναλώνει.
 • Προσφέρετε λαχανικά μαζί με ελαιόλαδο στο μωρό σας.

Φυσική δραστηριότητα

Ενθαρρύνετε τη φυσική δραστηριότητα στο μωρό σας. Το μωρό σας δεν επιτρέπεται να βλέπει τηλεόραση, DVD, βιντεοπαιχνίδια ή ηλεκτρονικό υπολογιστή σε αυτή την ηλικία. Επιλέξτε να του μιλήσετε, τραγουδήσετε ή διαβάσετε, για να διεγείρετε την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

 • Πραγματοποιήστε δραστηριότητες με το μωρό σας που το βοηθούν να κινήσει τα χέρια και πόδια του και να πιάσει αντικείμενα (π.χ. Κρατήστε ένα παιχνίδι στο χέρι σας και προσφέρετε του το).
 • Ενθαρρύνετε δραστηριότητες που προάγουν τον συντονισμό ματιού-χεριού. (π.χ. Βοηθήστε το να κρατήσει μια κουδουνίστρα ή ένα κουταλάκι και να το φέρει προς το στόμα του).
 • Ενθαρρύνετε το μωρό σας να μπουσουλίσει, προάγοντας έτσι τη χρήση της αριστερής και δεξιάς πλευράς του, το οποίο θα το βοηθήσει αργότερα στη ζωή του στην ανάγνωση και στη γραφή.
 • Αποφύγετε την αδράνεια του μωρού σας για διαστήματα που ξεπερνούν την 1 ώρα (π.χ. παιδικό κάθισμα ή κούνια).
 • Επιμείνετε σε επαναλήψεις των διαφόρων δραστηριοτήτων για όσο χρονικό διάστημα το μωρό σας δείχνει το ενδιαφέρον του.

Ύπνος                                                      

Όσο μεγαλώνει το μωρό σας τόσο ομαλοποιούνται σταδιακά οι συνήθειες του ύπνου του, καθώς μειώνεται η συχνότητα που το ταΐζεται στη διάρκεια της νύχτας. Σε αυτή την ηλικία το μωρό σας κοιμάται συνολικά 14 ώρες.

Πηγές

 1. Infant Nutrition and Feeding: A guide for Use in the WIC and CSF Programs.2009. Alexandria, VA: United States Department of Agriculture, Food and Nutrition Service, Special Supplemental Nutrition Progrma for Women, Infants and Children (WIC). 221.
 2. Agostoni C et al, Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. 2008.J Pediatr Gastroenterol Nutr.
 3. Infant Feeding Guide for Healthy Infants. 2009. New Jersey WIC Services
 4. Food and Nutrition Guidelines for Healthy Infants and Toddlers (Aged 0–2): A background paper(4th Ed). 2008. Wellington, New Zealand: Ministry of Health.
 5. Eating for Healthy Babies and Toddlers: From birth to 2 years old. 2012. Wellington, New Zealand: Ministry of Health.
 6. Canadian Physical Activity Guidelines, Canadian Sedentary Behaviour Guidelines: Your Plan to Get Active Every Day. 2012. Canadian Society for Exercise Physiology.
 7. 5210 Let’s Go! Let’s Go! Childhood Obesity Resource Toolkit for Healthcare Professionals. 2012. Portland, Maine. Funded by The Harvard Pilgrim Health Care Foundation’s Growing Up Healthy initiative and MaineHealth.
 8. http://www.sleepfoundation.org/article/sleep-topics/children-and-sleep