Αρχική » Ανακοινώσεις » Τι είπαν για μας

Τι είπαν για μας

Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ – ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ

Πρόσφατα  ψηφίστηκε στις ΗΠΑ η απόφαση να χαρακτηρισθεί η παχυσαρκία ως νόσος. Αυτό σημαίνει ανάγκη για ιατρική παρέμβαση και πρόληψη.

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να διατηρηθούμε στη ζωή απαιτείται ενέργεια  η οποία προέρχεται από την τροφή. Όταν όμως προσλαμβάνουμε μεγαλύτερη από τις ανάγκες του οργανισμού,  τροφή φθάνουμε στην  παχυσαρκία, η οποία είναι ακραία κατάσταση αποταμίευσης λίπους που δημιουργεί μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές στον οργανισμό.

Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και θνητότητας, είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι για τους παχύσαρκους 12 φορές μεγαλύτερος.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι στην εποχή μας η επιδημία της παχυσαρκίας έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές των λοιμωδών νοσημάτων και του υποσιτισμού και αποτελεί πλέον τη σοβαρότερη απειλή για τη δημόσια και παγκόσμια υγεία.

Η παιδική παχυσαρκία σήμερα αποτελεί ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι  το 15.5% των εφήβων (12 – 19 ετών) και το 15.3% των παιδιών (6-12 ετών) πάσχουν από παχυσαρκία. Επίσης η παιδική παχυσαρκία φαίνεται να  παραμένει σε υψηλό ποσοστό (>50% των περιπτώσεων)  και στην ενήλικη ζωή. Στην Ελλάδα σήμερα το ποσοστό των παχύσαρκων  ή υπέρβαρων  παιδιών είναι σημαντικό. Η παχυσαρκία δεν είναι άμοιρη συνεπειών.

Τα παιδιά δεν είναι δυνατό να αντιληφθούν τις μακροχρόνιες βλαβερές συνέπειες της παχυσαρκίας και πολύ περισσότερο να ακολουθήσουν δίαιτα. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.

Απαραίτητη είναι λοιπόν πρώτα η ενημέρωση των γονιών, που είναι υπεύθυνοι, αφού τα παιδιά δεν είναι σε θέση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για έλεγχο του βάρους τους. Οι γονείς των παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας πρέπει να έρθουν σε συνεργασία με τον ειδικό για τη ρύθμιση στη διατροφή των παιδιών αλλά και  στις συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας.

Στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί εξειδικευμένο και σύμφωνα με διεθνή πρότυπα Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος μέσα στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο είναι στελεχωμένο με Ιατρικό Προσωπικό, Διατροφολόγους, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Παιδοψυχολόγο. Υπεύθυνη του Ιατρείου είναι η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη.

Επισκεφτείτε το Ιατρείο της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Αθηνών για άμεση εξυπηρέτηση και λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπέρβαρο παιδί σας.

Βασιλική Συριοπούλου
Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
01/06/2013

Τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς έρευνες και εκπονηθεί προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της παιδικής και εφηβικής υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, τα ποσοστά παραμένουν υψηλά ως προς τα υπέρβαρα παιδιά και χαμηλά ως προς τη συχνότητα άσκησης των νέων.

Στην προπονητική λέμε πως το να μην έχεις αποτέλεσμα είναι και αυτό ένα αποτέλεσμα- με την έννοια ότι το υπάρχον αποτέλεσμα μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το τι να προσέχει και τι να αποφεύγει κανείς στο άμεσο μέλλον.

Με το Πρόγραμμα που σήμερα ανακοινώνεται, παγιώνεται μία προσπάθεια ανάκτησης της ελπίδας πως με τη γνώση που έχουμε ως τώρα αποκτήσει μπορούμε να καταστήσουμε εφικτή την επίτευξη του ουσιαστικού αυτού στόχου για τους νέους, το αυριανό δυναμικό της χώρας.

Ακόμα, μας δίνεται η δυνατότητα να προσεγγίσουμε την έννοια της διατροφής και από μια άλλη σκοπιά, καθώς τροφή δεν είναι μόνο ότι εισέρχεται στον άνθρωπο από το στόμα αλλά και αυτό που βλέπουμε, αυτό που ακούμε, αυτό που αγγίζουμε. Και όλες αυτές οι τροφές συμβάλλουν λιγότερο ή περισσότερο στη διαμόρφωση του ατόμου και σε όλα αυτά που θα θέλαμε να ενισχύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε.

Εύχομαι από καρδιάς, στην κα Χαρμανδάρη και στους επιστημονικούς συνεργάτες της καλή επιτυχία στο αξιόλογο Πρόγραμμα που αναλαμβάνουν και καλή δύναμη στο ιερό έργο που επιτελούν.

Δημοσθένης Ταμπάκος
Πρόεδρος Ολυμπιονικών
09/11/2013

Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και πρωτότυπο πρόγραμμα που προσφέρθηκε δωρεάν στα παιδιά του Δήμου Χαλανδρίου.

Θερμά ευχαριστούμε την Αν. Καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη και το επιτελείο της, που με την άριστη και επιστημονικώς τεκμηριωμένη ενημέρωση στους γονείς, τους δασκάλους και τους παιδιάτρους της πόλης μας, παρουσίασε το πρόγραμμα και έδωσε τις ιδανικές λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο τιμούν αλλά και κοσμούν την ιατρική ελληνική κοινωνία.

Ηλίας Ντάβαρης
Πρόεδρος ΝΠΔΔ «Ευρυπίδης»
Πρόεδρος Επιστημόνων Χαλανδρίου
03/02/2014

Μετάβαση στο περιεχόμενο