Αρχική » Προγράμματα » Bio-Streams » Σύντομη Περιγραφή Έργου

Bio-Streams: Kαταπολέμηση της κρίσης παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Συμφωνία επιχορήγησης Νo 101080718)

Το έργο Bio-Streams – Multi-Pillar Framework for children Anti-Obesity Behavior building on an EU biobank, Micro Moments and Mobile Recommendation Systems (https://www.bio-streams.eu/), είναι μια 4ετής (2023 – 2027) Δράση Έρευνας και Καινοτομίας του προγράμματος “Horizon Europe”. Το Bio-Streams συγκεντρώνει 30 εταίρους από 15 χώρες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κοινοπραξία αξιοποιεί την τεχνογνωσία των εταίρων του, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνεργασία και την καθολική πληροφόρηση.

Η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Έκθεση Παχυσαρκίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2022 ανέφερε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας, εμφανιζόμενη σε ένα στα τρία παιδιά (29% των αγοριών και 27% των κοριτσιών). Επιπλέον, ο στόχος να περιοριστεί η αύξηση της παχυσαρκίας έως το 2025 βρίσκεται σε δυσμενή τροχιά και στα 53 κράτη μέλη της Ε.Ε. Ο επιπολασμός στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, με ψυχολογικές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και αυξημένους κινδύνους χρόνιων παθήσεων.

Για την αντιμετώπιση αυτού του επείγοντος ζητήματος, το έργο Bio-Streams έχει κινητοποιήσει μια ποικίλη ομάδα εταίρων (με τη ταυτόχρονη συνεργασία 7 νοσοκομείων σε 6 χώρες της ΕΕ και 5 σχολικών εγκαταστάσεων σε 5 χώρες της ΕΕ) για να σχεδιάσουν, δημιουργήσουν και αναπτύξουν μια ολιστική λύση, βασισμένη στα ακόλουθα βασικά στοιχεία:

 1. Η πρώτη βιοτράπεζα παιδικής/εφηβικής παχυσαρκίας της Ε.Ε. (Bio-Streams Biobank): Το πρώτο πανευρωπαϊκό κέντρο για κοινή χρήση δεδομένων σχετικά με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία, με στόχο την τυποποίηση της συλλογής δεδομένων και την επέκταση του δικτύου δεδομένων σε όλες τις χώρες.
 2. Πλατφόρμα Bio-Streams: Μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα που προσφέρει εξατομικευμένη αξιολόγηση κινδύνου παχυσαρκίας, προσαρμοσμένα προγράμματα πρόληψης, ψηφιακή αγορά (marketplace) εργαλείων έξυπνων συσκευών, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ActiveHealth, καθώς και ενός κόμβου γνώσης.
 3. Κοινωνικό δίκτυο της Ε.Ε. για την παιδική/εφηβική παχυσαρκία (Κοινωνικό Δίκτυο Bio-Streams): Tο δίκτυο (το οποίο συντονίζεται μέσω της πλατφόρμας Bio-Streams) διευκολύνει την επικοινωνία στους ενδιαφερόμενους, τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών και προσεγγίσεων ελέγχου βάρους και καθιστά δυνατή την συμμετοχή της κοινότητας σε καμπάνιες για πιο υγιή περιβάλλοντα και αλλαγή του τρόπου ζωής. Επίσης, διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών σε ειδικούς μέσω του Bio-Streams Εταιρικού Καταλόγου.

Καθιερώνοντας ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο αλυσιδωτής γνώσης, το Bio-Streams στοχεύει στην εφαρμογή μιας ισορροπημένης κοινοπραξίας μεταξύ των τομέων υγείας, τεχνικού και κοινωνικοοικονομικού, παρέχοντας ουσιαστικές λύσεις στην παιδική παχυσαρκία. Με στόχο την συμμόρφωση με τις παρεχόμενες συστάσεις από τουλάχιστον τους μισούς συμμετέχοντες, προσβλέπει στη διαμόρφωση υγιεινότερων συνηθειών. Τα προηγμένα μοντέλα μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζουν το έργο, ενώ ταυτόχρονα υπόσχονται εξατομικευμένες συμβουλές. Επιπλέον, το Bio-Streams προσδοκά στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των παιδιών αποτελώντας πολύτιμο εργαλείο σε κλινικά περιβάλλοντα, υιοθετώντας την εφαρμογή ActiveHealth από τουλάχιστον τρεις κλινικούς συνεργάτες.

Το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»,  συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια.

Επιστημονικός Υπεύθυνος Κλινικής Μελέτης – ΕΛΛΑΔΑ

Ευαγγελία Χαρμανδάρη, MD, MSc, PhD, MRCP(UK), CCST(UK)
Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας
Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Συντονιστής Έργου

Δημήτριος Κουτσούρης
Ομότιμος Καθηγητής, Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών
Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Συμμετέχοντες Φορείς

Coordinator

 1. INSTITUTE OF COMMUNICATION AND COMPUTER SYSTEM

Partners

 1. NETCOMPANY-INTRASOFT SA Partner
 2. MARTEL GMBH CH Associated
 3. TECREANDO B.V. Partner
 4. SMARTSOL SIA Partner
 5. I2GROW INNOVATION TO GROW SRL Partner
 6. ETHNIKO KAI KAPODISTRIAKO PANEPISTIMIO ATHINON Partner
 7. Komiteen for Sundhedsoplysning Partner
 8. SPHYNX TECHNOLOGY SOLUTIONS AG Associated
 9. BLOKS ZDRAVNI I SOTSIALNI GRIZHI EOOD Partner
 10. TSAKALIDIS-G.DOMALIS OE Partner
 11. CSCY Computer Solutions Cyprus LTD Partner
 12. KAROLINSKA INSTITUTET Partner
 13. AINIGMA TECHNOLOGIES Partner
 14. CHAROKOPEIO PANEPISTIMIO Partner
 15. NUCLIO NUCLEO INTERACTIVO DE ASTRONOMIA ASSOCIATION Partner
 16. FUNDACIO HOSPITAL UNIVERSITARI VALL D’HEBRON – INSTITUTE Partner
 17. CENTRE HOSPITALIER UNIVERSITAIRE DE LIEGE Partner
 18. EUROPEAN SCHOOL HEADS ASSOCIATION Partner
 19. WHITE LABEL CONSULTANCY APS Partner
 20. PANEPISTIMIO IOANNINON Partner
 21. UNISYSTEMS LUXEMBOURG SARL Partner
 22. UKEMED (GLOBAL) LTD Partner
 23. VILABS (CY) LTD Partner
 24. Univerzitetni klinicni center Maribor Partner
 25. General Children’s Hospital of Penteli Partner
 26. THE EUROPEAN ASSOCIATION FOR THE STUDY OF OBESITY Partner
 27. TELEMATIC MEDICAL APPLICATIONS EMPORIA KAI ANAPT Partner
 28. ÉONgenetics- laboratório de inovação e serviços em gené Partner
 29. UNIVERZA V MARIBORU Partner

The BIO-STREAMS project has received funding from the European Union’s Horizon Europe Research and Innovation Programme under Grant Agreement No 101080718-2.