Παιδιά ηλικίας 12-15 ετών

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία, για τα υπέρβαρα παιδιά, στόχος είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους ή η πτωτική τάση του ΔΜΣ στις καμπύλες ανάπτυξης. Στα παχύσαρκα παιδιά, είναι απαραίτητη η αξιολόγησή τους για την ύπαρξη συνοδών νοσημάτων, ενώ συνίσταται απώλεια βάρους, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 1 kg/εβδομάδα.

Διατροφικές ανάγκες

Ενεργειακές ανάγκες

WordPress Table

Μακροθρεπτικά συστατικά

WordPress Table

Μικροθρεπτικά συστατικά

WordPress Table

Συστάσεις για διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

WordPress Table

Φυσική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι έφηβοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε δραστηριότητες διαβαθμισμένης έντασης (μέτριας και υψηλής) για τουλάχιστον 1 ώρα ημερησίως, ενώ θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 3 ημέρες εβδομαδιαίως σε υψηλής έντασης δραστηριότητες και δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τους μυς και τα οστά. Οι παρατεταμένες περίοδοι (δύο ώρες ή περισσότερο) αδράνειας αποθαρρύνονται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών. Ο χρόνος παρακολούθησης π.χ. τηλεόρασης, Η/Υ είναι έως 2 ώρες την ημέρα.

Παράρτημα: Ενδεικτικά διαιτολόγια διαβαθμισμένων θερμίδων

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ 1600 kcal

Πρωινό:
– 1 φλιτζ. γάλα
– ½ φλιτζ. δημητριακά

Δεκατιανό:
– 1 φρούτο μικρό
– ½ τοστ ολικής άλεσης με 30 γρ. τυρί

Μεσημεριανό:
– Ψάρι (100 γρ.) ψητό
– ½ φλιτζ. λαχανικά
– 3 κ. γλ. ελαιόλαδο
– ½ φλιτζ. ρύζι

Απογευματινό:
– ½ φρούτο μικρό κομμένο
– 1 γιαουρτάκι
– ½ φλιτζ. λαχανικά
– 1 φέτα ψωμί

Βραδινό:
– 1 φλιτζ. λαχανικά
– 1,5 κ. γλ. ελαιόλαδο
– 1 φέτα ψωμί
– 30 γρ. τυρί
– 1 φλιτζ. γάλα

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ 3000 kcal

Πρωινό:
– 1 φλιτζ. γάλα
– ½ φλιτζ. δημητριακά

Δεκατιανό:
– 1 τοστ ολικής άλεσης με 30 γρ. τυρί και 30 γρ. γαλοπούλα βραστή

Μεσημεριανό:
– 1,5 φλιτζ. Όσπρια
– 1 φλιτζ. λαχανικά
– 4 κ. γλ. ελαιόλαδο
– 1 φλιτζ. φρούτα

Απογευματινό:
– 1,5 φλιτζ. φρούτα
– 1 γιαουρτάκι
– 1 φλιτζ. λαχανικά

Βραδινό:
– 2 φλιτζ. λαχανικά
– 5 κ. γλ. ελαιόλαδο
– 1 τοστ ολικής άλεσης με 30 γρ. τυρί και 30 γρ. γαλοπούλα βραστή
-1 φλιτζ. γάλα με ½ φλιτζ. δημητριακά

Πηγές

  1. Holt, K., et al., Bright Futures: Nutrition, 2011, American Academy of Pediatrics (AAP).
  2. ChooseMyPlate.gov. [cited 2013 May 1st]; Available from: http://www.choosemyplate.gov/.
  3. Mahan, L.K., et al., Krause’s food & the nutrition care process. 13th ed2012, St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders. xix, 1227 p.
  4. U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2010. 7th Edition, Washington, DC: U.S. Government Printing Office, December 2010.
  5. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). Scientific Opinion on Dietary reference values for water . EFSA Journal 2010; 8(3):1459.[48pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1459.Available online: www.efsa.europa.eu
  6. Healhty Eating for Young People: From 13 to 18 years old. 2012. Wellington, New Zealand: Ministry of Health.
  7. Canadian Physical Activity Guidelines, Canadian Sedentary Behaviour Guidelines: Your Plan to Get Active Every Day. 2012. Canadian Society for Exercise Physiology.
  8. Global Recommendations on Physical Activity for Health: 5-17 years old, 2011, WHO.
Μετάβαση στο περιεχόμενο