Παιδιά ηλικίας 6-9 ετών

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία, για τα υπέρβαρα παιδιά, ηλικίας άνω των 6 ετών, στόχος είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους ή η πτωτική τάση του ΔΜΣ στις καμπύλες ανάπτυξης. Για τα παχύσαρκα παιδιά, ηλικίας άνω των 6 ετών, συνίσταται η βαθμιαία απώλεια βάρους (όχι περισσότερο από 0,5 kg/μήνα). Για τα παχύσαρκα παιδιά, ηλικίας άνω των 6, των οποίων ο ΔΜΣ υπερβαίνει το 99ο εκατοστημόριο, συνίσταται απώλεια βάρους η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 1 kg/εβδομάδα.

Διατροφικές ανάγκες

Ενεργειακές ανάγκες

Μακροθρεπτικά συστατικά

Μικροθρεπτικά συστατικά

Συστάσεις για διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

Φυσική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα παιδιά από 5 ετών και άνω θα πρέπει να συμμετέχουν σε δραστηριότητες διαβαθμισμένης έντασης (μέτριας και υψηλής) για τουλάχιστον 1 ώρα ημερησίως, ενώ θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 3 ημέρες εβδομαδιαίως σε υψηλής έντασης δραστηριότητες και δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τους μυς και τα οστά. Οι παρατεταμένες περίοδοι (δύο ώρες ή περισσότερο) αδράνειας αποθαρρύνονται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών. Ο χρόνος παρακολούθησης (π.χ. τηλεόρασης, Η/Υ) είναι έως 2 ώρες την ημέρα.

Παράρτημα: Ενδεικτικά διαιτολόγια διαβαθμισμένων θερμίδων

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ 1200 kcal

Πρωινό:
– 1 φλιτζ. γάλα
– ½ φλιτζ. δημητριακά

Δεκατιανό:
– ½ φρούτο μικρό κομμένο

Μεσημεριανό:
– Όσπρια (60 γρ.)
– ½ φλιτζ. λαχανικά
– 2 κ. γλ. ελαιόλαδο

Απογευματινό:
– ½ φρούτο μικρό κομμένο
– 1 γιαουρτάκι

Βραδινό:
– 1 φλιτζ. λαχανικά
– 1,5 κ. γλ. ελαιόλαδο
– ½ φέτα ψωμί
– 30 γρ. τυρί
– ½ φλιτζ. γάλα

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ 2000 kcal

Πρωινό:
– 1 φλιτζ. γάλα
– ½ φλιτζ. δημητριακά

Δεκατιανό:
– 1 φρούτο μικρό κομμένο
– ½ τοστ ολικής άλεσης με 30 γρ. τυρί

Μεσημεριανό:
– Ψάρι (100 γρ.) ψητό
– ½ φλιτζ. ρύζι
– 1 φλιτζ. λαχανικά
– 3 κ. γλ. ελαιόλαδο

Απογευματινό:
– ½ φρούτο μικρό κομμένο
– 1 γιαουρτάκι
– ½ φλιτζ. λαχανικά

Βραδινό:
– 1 φλιτζ. λαχανικά
– 2,5 κ. γλ. ελαιόλαδο
– 1 φέτα ψωμί
– 30 γρ. τυρί
– 1 φλιτζ. γάλα

Πηγές

  1. Holt, K., et al., Bright Futures: Nutrition, 2011, American Academy of Pediatrics (AAP).
  2. ChooseMyPlate.gov. [cited 2013 May 1st]; Available from: http://www.choosemyplate.gov/.
  3. Mahan, L.K., et al., Krause’s food & the nutrition care process. 13th ed2012, St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders. xix, 1227 p.
  4. U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2010. 7th Edition, Washington, DC: U.S. Government Printing Office, December 2010.
  5. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). Scientific Opinion on Dietary reference values for water . EFSA Journal 2010; 8(3):1459.[48pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1459.Available online: www.efsa.europa.eu
  6. Eating for Healthy Children: From 2 to 12 years old. 2012. Wellington, New Zealand: Ministry of Health.
  7. Canadian Physical Activity Guidelines, Canadian Sedentary Behaviour Guidelines: Your Plan to Get Active Every Day. 2012. Canadian Society for Exercise Physiology.
  8. Global Recommendations on Physical Activity for Health: 5-17 years old, 2011, WHO.