Αρχική » Προγράμματα » Bio-Streams » Ανακοινώσεις » ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ξεκινά το έργο Bio-Streams για την καταπολέμηση της κρίσης παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ξεκινά το έργο Bio-Streams για την καταπολέμηση της κρίσης παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

28/6/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Bio-Streams, ένα νέο έργο Έρευνας και Καινοτομίας του προγράμματος “Horizon Europe”, σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας ανηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνει με ενθουσιασμό την επίσημη έναρξη του. Αυτό το πρωτοποριακό έργο συνδυάζει έρευνα, μέτρα πρόληψης και κοινωνική συμμετοχή για την παροχή μιας ολιστικής προσέγγισης με στόχο τη μείωση του ποσοστού παχυσαρκίας παιδιών και εφήβων.

Η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Έκθεση Παχυσαρκίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2022 ανέφερε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας, εμφανιζόμενη σε ένα στα τρία παιδιά (29% των αγοριών και 27% των κοριτσιών). Επιπλέον, ο στόχος να περιοριστεί η αύξηση της παχυσαρκίας έως το 2025 βρίσκεται σε δυσμενή τροχιά και στα 53 κράτη μέλη της Ε.Ε. Ο επιπολασμός στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, με ψυχολογικές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και αυξημένους κινδύνους χρόνιων παθήσεων.

Για την αντιμετώπιση αυτού του επείγοντος ζητήματος, το έργο Bio-Streams έχει κινητοποιήσει μια ποικίλη ομάδα εταίρων (με τη ταυτόχρονη συνεργασία 7 νοσοκομείων σε 6 χώρες της ΕΕ και 5 σχολικών εγκαταστάσεων σε 5 χώρες της ΕΕ) για να σχεδιάσουν, δημιουργήσουν και αναπτύξουν μια ολιστική λύση, βασισμένη στα ακόλουθα βασικά στοιχεία:

  1. Η πρώτη βιοτράπεζα παιδικής/εφηβικής παχυσαρκίας της Ε.Ε. (Bio-Streams Biobank): Το πρώτο πανευρωπαϊκό κέντρο για κοινή χρήση δεδομένων σχετικά με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία, με στόχο την τυποποίηση της συλλογής δεδομένων και την επέκταση του δικτύου δεδομένων σε όλες τις χώρες.
  2. Πλατφόρμα Bio-Streams: Μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα που προσφέρει εξατομικευμένη αξιολόγηση κινδύνου παχυσαρκίας, προσαρμοσμένα προγράμματα πρόληψης, ψηφιακή αγορά (marketplace) εργαλείων έξυπνων συσκευών, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ActiveHealth, καθώς και ενός κόμβου γνώσης.
  3. Κοινωνικό δίκτυο της Ε.Ε. για την παιδική/εφηβική παχυσαρκία (Κοινωνικό Δίκτυο Bio-Streams): Tο δίκτυο (το οποίο συντονίζεται μέσω της πλατφόρμας Bio-Streams) διευκολύνει την επικοινωνία στους ενδιαφερόμενους, τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών και προσεγγίσεων ελέγχου βάρους και καθιστά δυνατή την συμμετοχή της κοινότητας σε καμπάνιες για πιο υγιή περιβάλλοντα και αλλαγή του τρόπου ζωής. Επίσης, διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών σε ειδικούς μέσω του Bio-Streams Εταιρικού Καταλόγου.

Καθιερώνοντας ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο αλυσιδωτής γνώσης, το Bio-Streams στοχεύει στην εφαρμογή μιας ισορροπημένης κοινοπραξίας μεταξύ των τομέων υγείας, τεχνικού και κοινωνικοοικονομικού, παρέχοντας ουσιαστικές λύσεις στην παιδική παχυσαρκία. Με στόχο την συμμόρφωση με τις παρεχόμενες συστάσεις από τουλάχιστον τους μισούς συμμετέχοντες, προσβλέπει στη διαμόρφωση υγιεινότερων συνηθειών. Τα προηγμένα μοντέλα μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζουν το έργο, ενώ ταυτόχρονα υπόσχονται εξατομικευμένες συμβουλές.

Επιπλέον, το Bio-Streams προσδοκά στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των παιδιών αποτελώντας πολύτιμο εργαλείο σε κλινικά περιβάλλοντα, υιοθετώντας την εφαρμογή ActiveHealth από τουλάχιστον τρεις κλινικούς συνεργάτες.

«Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάζουμε το έργο Bio-Streams, μια συλλογική προσπάθεια που μας φέρνει σε επαφή με τους ποικίλους ενδιαφερόμενους σε όλη την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της παιδικής παχυσαρκίας. Με την ενσωμάτωση έρευνας αιχμής, στρατηγικών πρόληψης και ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα περιορίσει την επιδημία της παχυσαρκίας. Το όραμά μας είναι να οικοδομήσουμε ένα φωτεινότερο, πιο υγιές μέλλον για την επόμενη γενιά Ευρωπαίων», δήλωσε ο καθηγητής Δημήτριος Κουτσούρης, Συντονιστής του Έργου Bio-Streams.

Σχετικά με το Bio-Streams

Το έργο Bio-Streams – Multi-Pillar Framework for children Anti-Obesity Behavior building on an EU biobank, Micro Moments and Mobile Recommendation Systems, είναι μια 4ετής (2023 – 2027) Δράση Έρευνας και Καινοτομίας του προγράμματος “Horizon Europe”. Το Bio-Streams συγκεντρώνει 30 εταίρους από 15 χώρες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κοινοπραξία αξιοποιεί την τεχνογνωσία των εταίρων του, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνεργασία και την καθολική πληροφόρηση. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

BIO-STREAMS

ivan.santos@martel-innovate.com

Twitter

Linkedin

Δελτίο Τύπου

The BIO-STREAMS project has received funding from the European Union’s Horizon Europe Research and Innovation Programme under Grant Agreement No 101080718-2.