Γιάννης Μανιός

Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Γιάννης Μανιός είναι Αναπληρωτής Καθηγητής, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Έχει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στον «Τομέα Ιατρικής Φυσικής και Κλινικής Μηχανικής» (M.Med.Sc) και στη «Διατροφή του Ανθρώπου» (M.Phil) από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, UK και η διδακτορική του διατριβή εκπονήθηκε στην “Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής” του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων τα τελευταία 20 χρόνια είναι η διατροφική αξιολόγηση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση παρεμβάσεων σε παιδιά και ενήλικες για τη βελτίωση συγκεκριμένων δεικτών και συμπεριφορών υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, των καρδιομεταβολικών νοσημάτων και της οστεοπόρωσης. Από το 2001 εμπλέκεται ενεργά ως Επιστημονικός Υπεύθυνος σε εθνικά και Πανευρωπαϊκά προγράμματα, όπως τα FP5: PHYTOHEALTH, FP6: HELENA, FP7:ENERGY, HabEat, Full4Health, Food4Me, ενώ αυτή την περίοδο είναι και συντονιστής για όλη την Ευρώπη, στο πρόγραμμα ToyBox (FP7).

Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 230 και πλέον ερευνητικών εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, στην επιμέλεια και συγγραφή δύο ακαδημαϊκών εγχειριδίων και στη συγγραφή δυο κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα επιστημονικά βιβλία, ενώ έχει λάβει εφτά βραβεία για το επιστημονικό του έργο από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς.  Είναι κριτής σε 22 Διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς επίσης και Επιστημονικός Υπεύθυνος του εκπαιδευτικού υλικού Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης «Διατροφή – Διατροφικές Συνήθειες» και «Φυσική Άσκηση – Υγεία», για το Υπουργείο Παιδείας.

Τέλος, είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας ILSI Europe (Metabolic Imprinting Expert Group), της “Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ)” και του “Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας” του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο